In magic we have to rely on ourselves.

It's the idea that we ourselves have power

and that we can shape our world.

/Joanne Rowling

Harry Potter-fandom goes religion!

Det har länge legat något i luften när det gäller Harry Potter-fandom... En outtalad fråga och en längtan efter att formulera denna fråga och ge den ett svar. Vad är det som är så speciellt med Rowlings böcker och alla de miljontals fans som hänger sig åt dem? Vad är egentligen HP-fandom? Och var går gränsen till andra, liknande fenomen i världen så kallade livsåskådningar och religioner?

Enligt mig finns det ingen sådan gräns längre. Det finns de som redan praktiserar potterism utan att sätta namn på det. Alla kanske inte vill gå så långt som att kalla det de tänker och gör hela dagarna för en religion. Men jag tar det steget. Och ja, jag är faktiskt seriös. Det här är inte någon parodi på andra religioner så som det ibland har blivit när man skrivit om kristna böner på skämt eller kallat HP-fangrupper för sekter. Det här är något annat. Det är ett synsätt och en känsla för vad som faktiskt är viktigt här i livet. Det handlar om något vackert och mystiskt som liksom är kärnan av allt som finns och rör sig i världen. Något som är svårt att beskriva och förstå, men som vi kan finna mellan raderna i Rowlings böcker.

Rowling är inte unik i att skriva gripande berättelser om livets stora frågor. Men vi är många som har funnit en särskild glädje och inspiration i hennes böcker. Vi är många som ofta i vårt dagliga liv kopplar händelser till Harry Potters värld och samtidigt känner hur något väcks till liv inom oss. Vi är många som någon gång har hört någon säga något om hur mycket böckerna betyder för dem och samtidigt känt det som att man funnit en tvillingsjäl. Vi är många som slår upp en Harry Potter-bok och samtidigt känner det som om vi har kommit hem.

Nu är det dags för oss att visa världen hur seriöst och viktigt detta är för oss. Harry Potter-böckerna är inte bara några barnböcker som råkat bli populära och vi är inga galningar som står i dygn och köar till böckerna bara för att få uppmärksamhet. Världen är mogen för en ny livsåskådning, en ny religion! Låt oss skapa den tillsammans!

/dracodormi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar