In magic we have to rely on ourselves.

It's the idea that we ourselves have power

and that we can shape our world.

/Joanne Rowling

Teori

Frågor och svar om potterism:

Vad är potterism?

En religion/livsåskådning där Joanne Rowlings böcker har en central roll.

Vem är potterist?

Den som väljer att kalla sig det. Inspireras man av Harry Potter-böckerna och av tankarna på denna sida är man välkommen att räkna sig som medlem i en växande grupp av potterister i Sverige. Vill man samtidigt kalla sig andra ord som visar att man sympatiserar med andra religioner är detta inget problem.

Vad är kärnan i potterismen?

Kärnan i potterismen är densamma som kärnan i böckerna av Joanne Rowling. Något som var och en får finna för sig själv, men som kan beskrivas som en tro på olika former av krafter som styr våra liv, där kärleken är den största kraften. Magi är att kunna hantera och styra dessa krafter efter egen vilja, något som i Harry Potter-böckerna sker på ett fysiskt plan men som i vår värld kan ske på ett mer psykologiskt och känslomässigt plan när vi identifierar oss med karaktärer och fokuserar på företeelser i böckerna. Denna magi är något vi har tillgång till, något som finns djupt inom oss. I potterismen ingår även, som i många andra religioner, en tro på en själ som ett centrum i människan. Denna själ skadas av onda gärningar, skyddas av goda gärningar och lever vidare efter döden.

Tror en potterist att allt som står i böckerna är sant?

Man kan välja att tro på innehållet i Harry Potter-böckerna på det sätt man själv vill, men man strävar gärna efter att i tanke och känsla se på händelserna i böckerna som om de verkligen har skett och på karaktärerna i böckerna som om de existerar även idag. Detta är ett medvetet val man gör för att man känner att det ger något att kunna relatera till dessa karaktärer på ett känslomässigt och teoretiskt plan utan att känna sig tvungen att behöva avfärda dem som endast fiktiva skapelser.

Kan potterfandom verkligen vara en religion?

Svaret är ja. Det finns många definitioner på religion men för det mesta finns inget krav på att en speciell gudom måste finnas med. Det kan lika gärna vara en övernaturlig värld, en magisk verklighet och en inre kraft som man tror på och strävar efter att lära känna. Egentligen räcker det med att man ser på något som heligt, alltså speciellt och värt att respektera på ett särskilt sätt. En religion innehåller ofta symbolik, myter, riter och traditioner. Ofta har man en profet eller spirituell ledare som man inspireras av. Många Harry Potter-fans ser redan på böckerna som heliga, har ett mål att fördjupa sig i deras värld och inspireras av Joanne Rowling. Men som potterist måste du också ha en vilja att gå in i böckernas livsfrågor och låta dig påverkas på djupet av dess värld för att kunna se det som något religiöst. Exempel finns på andra nyreligiösa rörelser grundade på skönlitterära böcker som räknats som riktiga religioner. (tex jediism som grundats i Star Trek-fandom)


(Frågorna kommer att fyllas på allt eftersom. Fråga gärna om något du undrar!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar