In magic we have to rely on ourselves.

It's the idea that we ourselves have power

and that we can shape our world.

/Joanne Rowling

Höstens högtidsdagar

Oktober har börjat och himlen är grå... Det är lätt att bli deppig av den tråkiga och meningslösa mugglarvardagen. Men glöm då inte att det finns viktiga högtidsdagar för oss potterister att fira nästan varje vecka hela vägen fram till jul! Vi börjar nu på måndag med Harrys namnsdag.


10/10 Harrys namnsdag

Harrys namnsdag är som en minirepris på Harrys födelsedag och bör förstås firas på det sätt man vill. En tradition för Harry Potter-fans är att måla ärr i pannan och ha det hela dagen för att hedra vår hjälte.


17/10 Trollformeldagen

En dag för att hedra Professor Flitwick på hans födelsedag. Dags att öva på alla trollformler, fundera ut varifrån namnen kommer och kanske komma på egna. Många trollformler kan fungera som stärkande magi även om man känner sig som en mugglare. Höj trollstaven mot den mörka oktoberhimlen och säg ”Lumos” så finns ljuset där, åtminstone i din fantasi.


30/10 Mollys dag

Molly Weasley fyller 61 år. Nu är det tid att laga riktigt mycket god mat och baka gott fika. Mat som kan ätas dagen efter för att fira nästa högtid.


31/10 Holloween

Holloween, även kallad Halloween eller Harry Potters dag är en av de största högtiderna inom potterismen. Vi minns den natt i Godrics Hollow då Voldemort dödade James och Lily Potter och blev besegrad av Harry för första gången. Att tända ljus för Harrys föräldrar och uppmärkssamma sina egna föräldrar kan vara ett sätt att fira högtiden. Om man kan ska man förstås anordna eller delta i en fest där man jagar iväg höstmörkret och all mörk magi med hjälp av mat, lekar och roliga upptåg. Att klä ut sig till och agera en person eller varelse i den magiska världen är en tradition som har funnits i många år i Uppsala.


8/11 Colin Creeveys dag

Till minne av Colin Creevey på årsdagen av basiliskens andra attack då han blev förstenad. Det är en perfekt dag att klä upp/ut sig och ta många foton, eller att dela med sig av de foton man har från tidigare tillfällen.


24/11 Drakdagen

En festdag i drakarnas tecken på årsdagen av den första uppgiften i den magiska trekampen. Läs, skriv, prata och sjung om drakar.


29/11 Bills dag

Bill fyller 41 år. För att hedra det äldsta syskonet Weasleys mod och sympatisera med hans öde kan man måla blodiga rivsår i ansiktet.


6/12 Magiska vidunders dag

En dag för att hedra Professor Hagrid på hans 83-årsdag. Högläsning ur Magiska vidunder och var man hittar dem eller en sammankomst med temat av något särskilt vidunder kan passa.


12/12 Charlies dag

Charlie fyller 39 år. Ännu en dag med draktema. Kanske man kan komma på de tolv användningsområdena för drakblod...


17/12 Duelleringsdagen

Till minne av det första mötet med duelleringsklubben i Harrys andra år. Harry Potter-fans kan lära sig att duellera med enkla formler och även den varianten med ord då man ser vem som kan minnas flest namn eller något annat ur böckerna. Allt för att fördjupa sig så mycket som möjligt i skriften.


25/12 Juldagen

Firas ibland med stor Julbal då man klär upp sig i sin finaste balklädnad och dansar både stiliga och vilda danser. Liksom i andra religioner är Julen en dag då man ger varandra paket och umgås med sina närmaste.


31/12 Mörkrets Herres dag

Lord Voldemorts födelsedag då man om man vill kan leva sig in i hur det vore att vara dödsätare. Men vill man inte skåla för Mörkrets Herre kan man alltid fira segern över honom eller minnas och diskutera hur han kunde bli den han blev.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar